Cijfers

Op deze pagina vind je cijfers en statistieken die min of meer gerelateerd zijn aan gelovige singles, religie, singles in het algemeen en andere zaken die met relaties te maken hebben. Nederland ontkerkelijkt in rap tempo en steeds minder Nederlanders noemen zich religieus. Het kerkbezoek neemt helemaal snel af.

In het jaar 1900 was slechts 2% van de Nederlandse bevolking niet-kerkelijk. In 2008 is dit percentage enorm gestegen, tot 42%. De ontkerkelijking in Nederland was in die 108 jaar de grootste in de wereld.

Rooms-katholieken

Het Rooms-katholieke geloof verloor veel aanhangers. Waar eerst 1 op de drie Nederlanders nog Katholiek was in het begin van die periode, is dat nu gedaald naar 29%. Het aantal mannen en vrouwen dat regelmatig katholieke diensten bezoekt is nog sterker gedaald. Het laatste decennium neemt het percentage Katholieken elk jaar met 1 a 2 procent af.

Hetzelfde geldt voor Hervormden en gereformeerden, al zijn de klappen hier net wat zwaarder (2 á 3 procent per jaar) (bron en meer informatie: wikipedia)

Christelijke singles

Het aantal singles neemt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek flink toe. Of het aantal vrijgezelle mannen en vrouwen dat een geloof aanhangt evenredig mee stijgt is niet bekend.

Over 40 jaar zal Nederland ruim 3.5 miljoen alleenstaanden tellen. Vooral het aantal single vrouwen zal drastisch toenemen. Deels komt dit door de hogere levensverwachting.

Ook neemt het aantal echtscheidingen toe, waardoor het aantal alleenstaanden groter wordt. Nog steeds wordt er in christelijke milieus minder aan echtscheiding gedaan, dus wellicht groeit het aantal christelijke singles niet zo hard mee met het algemene single cijfer.

Ontmoetingsplekken steeds meer online

Het aantal mensen dat elkaar via online dating leert kennen groeit sterk, vooral onder HBO-ers en academici. Waar tien jaar geleden nog vrijwel geen enkele relatie via internet tot stand kwam, worden nu ongeveer 8% van de koppels via datingsites of social networks gevormd.

Werk, vrienden en familie/vriendenkring en het verenigingsleven namen de afgelopen 10 jaar een minder belangrijke plaats in bij relatievorming. Onder de datingsites die het afgelopen decennium zijn ontstaan zijn ook enkele datingsites voor gelovigen, zoals Opzoeknaarjou en de jongere datingsites SamenChristen en ROOTS christelijke dating.

Exacte cijfers over vrijgezellen per religie hebben we niet gevonden; deze zijn natuurlijk uitermate interessant voor onze site. Als je persberichten tegenkomt die hier meer duidelijkheid over kunnen verschaffen horen we dat graag, zodat we deze pagina uit kunnen breiden. Ook meer data over ontkerkelijking per geloofsstroming kunnen we goed gebruiken.

Plaats een reactie